Residential Gardens

Quarry House

Park City, Utah

Living with wilderness in a sheltered landscape

Emerging from its mountainous setting, the Quarry House derives its inspiration from the geological processes which surround it. During the home’s excavation process, contractors unearthed a 400-foot-long bedrock vein. Eyeing its potential, the landscape architect conceptualized a bold vision where the natural formation would be celebrated, becoming an integral element of the landscape design.

To achieve such feat, Design Workshop worked in close collaboration with geotechnical engineers, contractors and surveyors to expose and record the stratified layers of bedrock. Careful observation, when combined with specialized tools and hand-crafted techniques, transformed the escarpment into a poetic and sculptural backdrop for the home and garden. Beyond its artistic value, the feature reconciles shelters outdoor living spaces, challenging slope conditions, and defines the physical extents of the garden. When combined with a cultivated planting design derived from the conditions of the site, the project represents a model for contemporary gardens in the Intermountain West.

Awards

  • 2019 ASLA Colorado, Merit Award in Residential Design
  • 2019 World Landscape Architecture, Honor Award in Residential Design

Collaborators

RKD Architects, Erin Martin Design, Monroe Newell Engineering, David Craige Lighting Design, JVA, GoWest Development

search